Новини
map0700 17 770
Национална линия за доставка и сервиз

Топ 10 на най-популярните кафе дестинации. Част 2.

2019-12-19


6. Етиопия


Етиопия е считана за родината на кафето, тъй като дърветата се появяват за първи път в древна Абисиния, където впоследствие се заражда Етиопия. Продуктът представлява 60% от приходите от износ на страната, въпреки че всичко, от засаждането до прибирането на реколтата, все още се извършва ръчно. Етиопските зърна имат различен вкус от този на останалите като варира от плодов до солен, от тежък до мек. Тук се намира и провинцията Каффа, от чието име идва и наименованието на напитката.

7. Кения

От дълги години насам Кения е най-голямата звезда в световното производство на кафе, като най-добрите й сортове налагат и до днес стандартите за качество. Отглеждано във високите райони на богата червена вулканична почва, производството на кафе е работодател за 6 млн. души. Всяка седмица по време на сезона за прибиране на реколтата (октомври – декември), ароматните плодови зърна се разпродават с много шум в Найроби, което се превръща и в туристическа атракция.

8. Руанда

След геноцида през 1990 г. в Руанда се възражда производството на кафе. В малките ферми започва отново да се произвежда отличното кафе от типа „арабика“. Реколтата в Руанда се отглежда в западните и централните части от около 400 хил. Фермери, като сектора в момента генерира между $15 и $35 млн. годишно.

9. Индонезия

Суматра е най-добрият район за отглеждане на кафе измежду всичките 17,508 острова в индонезийския архипелаг и е един от малкото, където се отглеждат зърната арабика. Най-доброто кафе традиционно се продава с името Mandheling (етническа група) или Lintong (адмнистративното деление Линтонгнихута). Напоследък обаче започват да се появяват и лейбъли от други региони. Типът от Суматра се отличава с наситен, комплексен и сочен вкус с ниска киселинност.

10. Хавай

Кафето Kona от Хавайските острови е един от най-големите специалитети в света. Отглеждано по планинските склонове в западната част на острова, Pure Kona е продукт на идеален за производството на кафе климат – редовни валежи, обилно слънце и следобедни облаци, които правят сянка на дърветата. Твърде лесно е да се предприеме пътуване без гайд из фермите, като се тръгне на север извън Kailua-Kona и се спре в Ferrari Coffee Visitor Center, където може да се избере по-нататъшната посока.
Източник: http://www.klassa.bg





map0700 17 770
Национална линия за доставка и сервиз