Новини
map0700 17 770
Национална линия за доставка и сервиз

Топ 10 на най-популярните кафе дестинации. Част 1

2019-12-13

Отдавна изборът на кафе не се ограничава до „слабо или силно“ и да останеш буден далеч не е основен мотив за консумация
 
Само в САЩ любителите на кафето са около 200 млн. и както при почитателите на виното, и в този случай са се породили твърдо установени предпочитания относно сортове и разновидност. Съществува голяма вероятност в съвсем близко бъдеще пътуванията в търсене на малките червени зърна кафе да заменят винените обиколки. В което няма нищо чудно, тъй като реколтите на ароматната напитка се отглеждат около екватора между Тропика на Рака и Тропика на Козирога – един доста приятен за пътувания район. Ето и десетте най-желани дестинации.


 
1. Ямайка

Повечето любители на кафе знаят, че кафето от ямайската синя планина е най-скъпото в света, но за малка част от тях е известно, че този регион се разполага на едва 15 хил. акра. Сортовете High Mountain Supreme и Prime Washed Jamaican също се отглеждат на земи, близки до сините планини. Този ямайски район е един от най-високите, достигащ над 2300 м надморска височина, като отглежданите там зърна се използват, като основа за кафения ликьор Tia Maria.

2. Мексико

Има множество видове мексиканско кафе, обаче има и едно по-различно от останалите мексиканско кафе. Получава се от съчетаване на кафе и сладък ликьор с аромат на кафе като получената напитка няма кафеен вкус, но има доста силен ефект. Мексиканското кафе е нетръпчиво и меко. Най-ценените зърна са тези от планинските области в Чиапас и Оаксака на юг и Веракруз на изток в близост до Мексиканския залив. И докато в останалите страни производителите брандират произхода на кафето си, мексиканците се фокусират върху органичните и етически удостоверявания.

3. Гватемала

Гватемала е разделена на три части от запад на изток от две планински вериги – планинската страна, крайбрежието на Пасифика и слабо населения регион Петен. В Антигуа, областта около колониалната столица със същото име, се произвежда едно изключително кафе, което производителите са шаблонизирали като са сертифицирали източника му. Вкусът на зърната е по-комплексен от останалите гватемалски сортове, вероятно заради периодичните вулканични изригвания, които обогатяват почвата.

4. Колумбия

Както би казал колумбийският рекламен образ Хуан Валдес, голяма част от колумбийските зърна се отглеждат в малки семейни ферми, разположени в планинските райони около Богота и Букараманга, където почвата е толкова богата, че дори въздухът е влажен и зърната се берат ръчно.

5. Бразилия

Бразилия е най-големият производител на кафе в света. Поради голямата си територия, в страната има множество райони с различен климат, които предлагат идеални условия за отглеждане на кафе, въпреки, че частите около Сао Пауло и Минас Жерайс са отговорни за половината от цялостното производство. Най-традиционното бразилско кафе е Bourbon Santos, което се прави от сухи зърна арабика Bourbon. Прибирането на реколтата е през юни и юли и туристите в страната могат да посетят плантациите по време на сезона и дори да участват в събирането.СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ
 
Източник: http://www.klassa.bg  
 

map0700 17 770
Национална линия за доставка и сервиз