Новини
map0700 17 770
Национална линия за доставка и сервиз

12 полезни свойства на кафето

2020-07-22

Кафето има доста променлива репутация, както сред потребителите, така и сред специалистите, които правят все нови изследвания върху неговите положителни и отрицателни свойства, пише здраве.bg. Въпреки това има достатъчно доказателства, че при определени условия и при много хора, то може да бъде наречено лек стимулатор и дори антидепресант.
 
Тук изброяваме 12 от неговите полезни свойства, които според британски специалисти, трудно могат да бъдат оспорени:
 
1. Колкото е да е удивително, кафето се съчетава добре с алкохола. Доказано е, че любителите на спиртните напитки, които редовно пият кафе, рискуват в по-малка степен да развият цироза на черния дроб.
 
2. Кофеинът понижава риска от рак на кожата. Лосионите за тяло, съдържащи екстракт от кофеин и зелен чай намаляват риска от развитието на злокачествени образувания.
 
3. Една - две чаши кафе дневно повишават настроението и с това здравето ни като цяло. Това му свойство се дължи на допамина – веществото, което според учените е отговорно за нашето привикване с кафето. Но с напитката не бива да се прекалява - тези, които изпиват повече от 2 чаши кафе дневно, са по-податливи на пристъпи на паника.
 
4. Доказано е, че хората, които не обичат кафе, рискуват в по-голяма степен да развият болестта на Паркинсон.
 
5. Кафето съдържа голямо количество антиоксиданти.
 
6. Резултатите от ново изследване потвърждават, че кафето премахва мускулните болки след тежки и продължителни тренировки. В такива ситуации то е дори по-ефективно от аспирина.
 
7. Развенчана е и заблудата за това, че кафето нарушава сърдечната дейност. Според ново изследване, 2-3 чашки дневно правят организма по-малко уязвим към сърдечносъдови заболявания.
 
8. Тези, които обичат кафе, не бива да се тревожат за своята памет в напреднала възраст. И след 60 години такива хора страдат по-рядко от влошаване на паметта и когнитивните функции.
 
9. Кафето подобрява и кратковременната памет. Учените предполагат, че вероятно това се дължи на стимулиращия ефект, който кафето оказва върху организма.
 
10. Кафето не предизвиква хипертония. При употреба на 1-2 чаши от ароматната напитка хората, които не пият редовно кафе, наистина временно повишават кръвното си налягане. Но това не са наблюдава при тези, които пият редовно кафе – вероятно заради привикването.
 
11. Кофеина, съдържащ се в кафето (при определени ситуации) е полезно дори за децата - през 1999 г. официално бяха одобрени кофеинови инжекции, които стимулират дишането при бебетата (в случай на внезапно спиране).
 
12. С помощта на кафето можете да намалите посещенията при стоматолог. Но главното условие е кафето да се пие без захар и мляко. То притежава способността да унищожава бактерията Streptococcus mutans - един от причинителите на кариес.
 
 

map0700 17 770
Национална линия за доставка и сервиз