map0700 17 770
Национална линия за доставка и сервиз

 

2001

-    Енко вендинг ООД започва работа няколко години след създаването на предпоставки за развитие на вендинг бизнес. След въвеждане на валутен борд в страната става възможна работата на вендинг машините. Преди това поради инфлацията и промяната в курса на валутите е невъзможно да се сменят цените на напитките на вендинг машините всеки ден. Също така преди валутния борд, монетите нямаха стойност.
-    25.01.2001 – регистрация на Енко вендинг ООД.
-    Дружеството започва работа като ексклузивен представител и вносител на вендинг автомати Flymax на компанията Achem.
-    На вендинг пазара се предлагат и други марки машини като Rhea, Wittenborg и др. Енко Вендинг избира Flymax, защото машините имат добро съотношение цена-качество, дизйн и получава ексклузивни права за продажбата им.
-    Първият двигател за бизнеса на Енко Вендинг е продажбата на вендинг машини, които по това време са новост на пазара, представляват нова форма на търговски обект и се изплащат в срок до около 6 месеца.
-    Компанията стартира работа с персонал от 4-5 човека, който изпълнява функции, свързани със сервиз, администрация и продажби. Оперирането на около 15 вендинг машини позволява на фирмата да натрупа критична маса know-how за бизнеса като цяло и да се запознае със спецификите на машините Flymax от експлоатационна гледна точка.
-    През септември съдружниците посещават международното  изложение Ануга (Anuga) в Кьолн - най-значимото в областта на хранително-вкусовата промишленост. На територията на 15 палати са представени продукти и оборудване от цял свят, включително вендинг решения. На това изложение се провеждат и първите разговори с двете най-големи компании за инстантни продукти – Satro (Германия) и скандинавците Van Houten.
-    Първите вендинг кафе машини работят предимно с инстантно кафе и фирма ЕНКО ВЕНДИНГ избира да предлага на своите клиенти продуктите на Nestle с оглед по-голямата им популярност към момента. На този етап част от работата на екипа на ЕНКО ВЕНДИНГ включва създаване на доверие у хората в България и навици за пазаруване от вендинг машини.
 

2002

-    С цел продажби на територията на цялата страна, фирма ЕНКО ВЕНДИНГ оторизира свои дистрибутори в по-големите градове.
-    През първите 2 години поради голямото търсене, дейността на компанията е фокусирана върху продажбите на вендинг машини. Дори ограничените маркетингови активности като рекламни карета във вестници „24 часа” и „Труд” и отпечатване на каталози, в комбинация с положителните отзиви от доволни клиенти, осигуряват достатъчно потребителски интерес и продажби, запълващи 100% капацитета на компанията.
-    Следващото предизвикателство в развитието на компанията е осигуряването на пълния асортимент консумативи за зареждане на вендинг кафе машини.
-    Първите опити за създаване на портфолио от инстантни продукти са с чешката компания AG Foods и италианската Ristora (с марка Bueno). Направените тестове и няколко месечната работа с тези продукти не показват потенциал за стартиране на по-дългосрочно партньорство.
-    Към този момент на българския пазар са представени марки разтворими продукти за вендинг: Ristora, ICS, Nestle (компанията използва производствените мощности на Satro). Нито един от тези производители не разполага с капацитет и технология за производство на продукти чрез процеса ‘spray-dry’, осигуряващ най-високо качество на продуктите.
-    След продължителни преговори през пролетта и лятото, фирма Енко Вендинг е одобрена и в последствие подписва договор като ексклузивен дистрибутор във вендинг канала за разтворимо кафе с търговска марка Jacobs.
-    В края на 2002 – началото на 2003 г. е излъчена първата рекламна радио кампания на Енко Вендинг.
 

2003

-    Започва да нараства с бързи темпове търсенето на кафе на зърна за вендинг машини, в резултат на което фирма Енко Вендинг започва проучване на български и чуждестранни производители.
-    Стартират доставки и продажба на кафе с търговска марка El Mundo, Италия – малък производител с регионално значение.
-    Създаден е първият website на Енко Вендинг.
-    През тази година Енко Вендинг за пръв път представя своите продукти и услуги на пролетното и есенното издание на Пловдивския панаир.
-    През септември е осъществен първия контакт Енко Вендинг започва преговори за внос на кафе от Mauro. Постигнати са договорки за екслкузивно представяне на вендинг линията кафе Mauro.
 

2004

-    Осъществено е договаряне и първа доставка на пакетирано вендинг кафе на зърна и в последствие – партньорство в компанията Elia.
-    След обстоен анализ на ползите и недостатъците от работата с фирми-дистрибутори, се взема решение, което ще се окаже много важно за бъдещото развитие на компанията, а именно: създаване на собствена мрежа от регионални представителства, подкрепени от собствена логистика, сервиз и търговски представители. Тази стъпка изисква сериозна мобилизация и инвестиции, но се превръща в много значимо конкурентно предимство на компанията.
-    Във връзка с пазарния потенциал на вендинг кафе на зърна с реномирана търговска марка, с участието на Енко Вендинг е разработена селекцията „Jacobs Mocca Select”, предназначена за вендинг и отново с ексклузивни права за разпространение в България, Македония и Сърбия.
-    Благодарение на изграденото национално покритие е подписан първия договор и стартира партньорство с верига бензиностанции Лукойл България.
-    Започва съвместна работа с Биопрограма, за разширяване на портфолиото с чай.
-    През тази година Енко вендинг взема участие в пролетното и есенното издание на Пловдивския панаир с разширена изложбена площ и подобрени визии и дизайн на щандовете.
-    Стартира дистрибуция на продуктите на Енко Вендинг  на територията на Република Македония.
-    Взето е решение за основаване на дъщерно дружество на Енко Вендинг в Белград, Сърбия.
-    Компанията се представя на изложението Food & Drink, провеждано тогава в зала Фестивална, гр. София.
-    В средата на годината фирма Енко Вендинг възложи на рекламна и криейтив агенция създаването на име и лого на собствена търговска марка кафе на фирмата - Baristo.
-    В края на годината Енко Вендинг вече дистрибутира ексклузивно кафе Mauro капсули и кафе за Хо.Ре.Ка. канал.
 

2005

-    Във връзка с неизпълнение на споразумението за получаване на ексклузивни права за търговска марка El Mundo е взето решение за прекратяване на търговските взаимоотношения с доставчика.
-    На база доброто представяне при обслужване на вендинг машини по договор с Лукойл България, в началото на годината Енко Вендинг получава възможност за обслужване и на обектите, предвидени за професионални барови кафе машини.
-    През пролетта на 2005-та стартира производството на първия продукт от линията Baristo – кафе Baristo Vending. Като част от стратегията на марката е избран италианския производител с традиции Poli Cafe.
-    За поредна година Енко вендинг участва в пролетното и есенното издание на Пловдивския панаир.
-    На международното изложение EU Vend в Кьолн е постигната договорка със Saeco (Италия) за доставка на машини. На същото изложение са договорени търговски условия и с Aristea (Италия) за доставката на PVC чаши за вендинг автомати.
-    През декември същата година са реализирани и първите доставки на вендинг и професионални барови кафе машини от Saeco.
 

2006

-    След успешно преминал одит, през януари Енко Вендинг получава сертификат ISO (ISO 2000:9001) от Lloyds Register.
-    Взето е решение за изграждане на собствена административно-складова база, отговаряща на специфичните нужди на компанията. В края на м. май е закупен подходящ терен и започва работа по проектиране на сградата.
-    Фирма Енко Вендинг взема решение да разшири портфолиото си от продукти с търговска марка Baristo. Партньорите ни от Saeco отправят препоръка по отношение на фирма TAG (Torrefattori Associati Genoa), Италия.
-    Подписва се договор с Aristea (Италия) за PVC чаши за вендинг автомати и май месец същата година е направена първата доставка.
-    За четвърта поредна година Енко Вендинг участва в пролетното и есенното издание на Пловдивския панаир.
-    Фирмата взема решение за унифициране и обновяване на автопарка с нови автомобили. Разработен е фирмен брандинг с лого Baristo.
-    На 29 Август след едногодишна работа, компанията получава сертификация по HACCP Codex Alimentarius.
-    В края на годината, благодарение на развитата мрежа от регионални представителства, осигуряващи национално покритие и доказания професионализъм в обслужване работата на верига бензиностанции Лукойл, Енко Вендинг е одобрен като доставчик на кафе услуга във верига бензиностанции Петрол за обектите им в цялата страна.
 

2007

-    През м. март – април, портфолиото на кафе Baristo се увеличава с още една селекция кафе -  Baristo Crema.
-    Стартират преговори с реномирания италиански производител на домашни кафе машини Gaggia. Основана от изобретателя на еспресо технологията Акиле Гаджа (Achile Gaggia) през 1938 г., компанията и до днес е синоним на традиции и качество в цял свят.
-    Енко Вендинг получава ексклузивни права за продажба и гаранционен сервиз на монетни механизми Coinco.
-    Подписан е втори договор с Кафт Фуудс България за ексклузивна дистрибуция в ХоРеКа канал.
-    Следва договор с Крафт Фуудс България, с който Енко Вендинг става техния официален доставчик на професионално кафе оборудване.
-    Подписан е и договор за сервизно обслужване на кафе оборудването на Крафт Фуудс България в ХоРеКа.
-    Енко Вендинг започва внос, рециклиране и продажба на вендинг машини втора употреба.
-    През есента започва производството на собствена марка кафе за вендинг автомати с наименование Este Vending. Продуктът е ориентиран в нисък към среден ценови клас и производството е поверено на фабрика за кафе Elia.
-    Енко Вендинг взема решение за разработване на ХоРеКа продуктова линия с търговска марка Baristo.
 

2008

-    Световният технологичен лидер Philips финализира сделка по придобиване на компанията Saeco. След съответен одит, фирма Енко Вендинг е одобрена по новите стандарти на компанията Philips и е продължен договор за дистрибуция с ексклузивни права за вендинг, професионални барови и офис кафе машини.
-    Започва производството на кафе дози с марка Baristo.
-    През Април е сменен изцяло дизайна на корпоративния website на Енко Вендинг, който не само отговаря на значително разширеното портфолио от продукти и услуги, но и осигурява възможност за поръчки on-line, отразява завоюваните лидерски позиции в различни категории, както и развитата корпоративна култура.
-    През есента е направена и първата копка на собствен търговско-административен и логистичен център на компанията.
-    Есента на същата година започнахме партньорство с италианския производител на кафе машини Gaggia, което беше формализирано с договор за ексклузивно представителство през м. декември. Преди Коледа кафе машини Gaggia се появиха на рафтовете в специализираните магазини за домашна техника от веригата Технополис.
-    Енко Вендинг затвърждава позициите си в петролен канал чрез подписване на ексклузивен договор за обслужване на верига бензиностанции Ромпетрол с кафе и топли напитки.
 

2009

-    През месец февруари е създаден специализиран website за домашни кафе машини Gaggia (www.gaggia-bg.com)
-    Излъчена е първата телевизионна реклама на Енко Вендинг в ефира на Fen TV и Balkanika.
-    През месец юни ХоРеКа кафе линията Baristo вече е в продажба.
-    Енко Вендинг започва по-мащабен проект за офисни кафе решения с кафе дози Baristo и машини за тях с марка Frog.
-    През месец септември сградата на Енко Вендинг е на ниво завършен груб строеж.
-    През ноември е сключен договор с K&K Electronics (верига магазини Техномаркет) за продажба на домашни кафе машини Gaggia.
-    Следващата стъпка в популяризирането на търговска марка Baristo е разработката и появата в интернет пространството на отделен уеб сайт, посветен на кафе Baristo (www.baristo.info).
 

2010

-    Първият работен ден на 2010та година служителите на Енко Вендинг в София посрещнаха в нова собствена сграда.
-    През същия месец януари, фирма Енко Вендинг дава начало на изцяло нова тенденция във вендинг бизнеса в България – използването на пълноцветно брандирана картонена вендинг чаша, брандирана с марка Bariisto.
-    Първи износ за Румъния на вендинг машини.
-    От месец Юли Енко Вендинг започва провеждането на регулярни обучения за приготвяне на кафе и кафе специалитети на служители на свои клиенти. Първият обучаващ е Патрик Вилхелмсон - бариста шампион на България за 2010год.
-    На 27-30 октомври Енко Вендинг участва със собствен щанд на Кафе фестивала, организиран в рамките на изложението за храни и напитки СИХРЕ в Inter Expo Center, гр. София.
-    От есента на 2010г. фирма Енко Вендинг е сред основните спонсори на баскетболния шампион - Лукойл Академик и логото Baristo стои на екипите на играчите.
-    В края на годината Енко Вендинг разширява портфолиото си от разплащателни системи с банкното-валидатори на италианската фирма Coges.
-    В края на годината със Satro Германия е договорено производство на разтворими продукти за вендинг под собствената търговска марка Este Venidng и започват първите доставки.
 

2011

-    Започва производството и на мляно кафе в опаковки от по 250 гр. под марката Baristo в Италия.
-    През месец Юли е записана авторска рекламна песен на кафе Baristo.
-    Със спонсорството на Енко Вендинг, Патрик Вилхелмсон участва в Международния Бариста шампионат в Богота, Колумбия – 02-05.06.2011, където се класира на 32-ро място от над 60 участници от цял свят.
-    През лятото асортимента на марка Este Vending е допълнен от още две селекции кафе кафе на зърна – Este Orange, Este Green.
-    Финализирани са преговори за ексклузивна дистрибуция на продуктите на Енко Вендинг от румънската фирма Rolim. През юли започва реален износ и продажба на кафе Baristo и Este в Румъния.
-    Енко Вендинг участват на изложението Vending Expo в Букурещ (02-05.11.) съвместно с румънския си дистрибутор.
-    Начало на дистрибуция в Беларус и първи износ.
-    През ноември е в ефир за пръв път спонсорска заставка на Енко Вендинг, рекламираща кафе Baristo. Тя се излъчва по телевизии БНТ и Евроспорт преди всеки баскетболен мач с участието на Лукойл Академик.
 

2012

-    С оглед разрастване на бизнеса на компанията е взето решение за поетапно разширяване на административните и складови площи в регионалните офиси.
-    След като двете селекции вендинг кафе Baristo вече са намерили многобройни почитатели, гамата е разширена с още по-висок клас вендинг селекция - Baristo Speciale.
-    През м. март е подписан договор за ексклузивна дистрибуция от Енко Вендинг на кафе капсули illy за вендинг и вендинг кафе машини (система MPS), както и дистрибуция на капсули illy за офис (система IES).
-    През м. май кафе Baristo започва комуникация със своите клиенти посредством собствена Facebook страница.
-    Отново през май е осъществена телевизионна рекламна кампания чрез Fox Channels International.
-    През август е пуснато приложение на кафе Baristo за iPhone, което информира потребителите къде биха могли да пият или закупят кафе Baristo и предлага навигация до съответната локация. Baristo е първата марка кафе в България, която предоставя на своите клиенти подобна технологична иновация.
-    Осъществен е първи износ на кафе селекциите на Енко Вендинг за Русия.
-    Марката Baristo получава свой бленд разтворимо кафе, произвеждано в най-реномираната европейска фабрика DEK, Германия.
-    На 16-18 октомври се провежда 5-то юбилейно издание на БЕГЕ Експо (изложение на игралната и развлекателната индустрия) в Интер Експо Център, София. Енко Вендинг и кафе Baristo осигуряват кафе комфорта на гостите чрез кафе и кафе специалитети, приготвяни от професионален барист.
-    Енко Вендинг сключва договор за сервизно обслужване на национално ниво на кафе оборудването на фирма Авенди – дистрибутор на кафе Tchibo и Davidoff.
-    През месец декември офисът на Енко Вендинг в гр. Пловдив е разширен и преместен на по-комуникативно място.
 

2013

-    През месец януари офисът на Енко Вендинг в гр. Бургас е разширен и преместен на по-комуникативно място.
-    През месец февруари кафе Baristo влиза в ритейл мрежата на магазини Kaufland с три вида мляно кафе в опаковка от 250 гр.
-    През същия месец (февруари) офисът на Енко Вендинг в гр. Русе е разширен и преместен на по-комуникативно място.
-    Енко Вендинг е сред спонсорите на българския сериал „Недадените” (продукция на БНТ), излъчван през март-юни 2013. Обновена е анимираната рекламна за ставка на кафе Baristo, която се излъчва в началото и в края на  сериала.
-    Марка Gaggia получава своя самостоятелна Facebook страница през м. април.
-    През месец май е получена първата доставка на кафе капсули Baristo, които не само допълват асортимента от продукти на марката, но и добавят стойност чрез най-висок клас кафе решения.
-    От 15 до 17 Май Енко Вендинг участва в изложението Vending Expo (Букурещ) със собствен щанд, представящ марките Baristo и Este Vending, включително новия продукт кафе капсули.
-    От 7 до 9 юни в София пред НДК се проведе събитието на Български икономически форум „Мисия Здраве - Национално изложение за здравни и социални услуги”, с подкрепата на Енко Вендинг и кафе Baristo.

-    Енко Вендинг е официален спонсор на 10-тия Международен филмов фестивал за късометражно кино „In the Palace“, проведен в гр. Балчик от 29 юни до 7 юли.

-    От м. юли кафе капсули Baristo са част от асортимента на верига обекти на Булгартабак в по-голямата част на страната.
-    През месец Август кафе Baristo влиза в търговската мрежа от магазини Billa с три селекции мляно кафе в опаковка от 250 гр.
-    През м. септември, след финализиране на търговски преговори, Енко Вендинг започва дистрибуция в: Полша, Латвия, Грузия.
-    Поради изявен интерес от Facebook фенове и клиенти на кафе Baristo, съществуващото приложение за iPhone в разработено и за потребители на OS Android. Приложението е достъпно за безплатно изтегляне от Google Play от 18.11.2013г.
-    В резултат на постигнатата добра репутация сред чуждестранните си дистрибутори, Енко Вендинг започва износ и за Украйна.
-    За втора поредна година Енко Вендинг с кафе Baristo предоставя истинско еспресо преживяване и професионално приготвени кафе специалитети на гостите на БЕГЕ Експо, 21-22.10.2013г.
-     Енко Вендинг е одобрен за сервизен партньор за постига договорка с реномирания италиански производител на професионални кафе машини Rancilio за извършване на гаранционен и извънгаранционен сервиз.
-    През м. декември, по случай 75-годишнината от създаването на компанията Gaggia, е организирана рекламна кампания на марката. В МОЛ Сердика (София) е изграден специален презентационен щанд, където клиентите могат да се докоснат до кафе машини Gaggia, да приготвят сами своето еспресо и да се убедят лично в качествата им.

map0700 17 770
Национална линия за доставка и сервиз
  • 6 Satro
  • 4 Gaggia
  • 3 Jacobs
  • 6 Saeco
  • 7 Este vending
  • 1 Baristo
  • 5 Rancilio