Анализ на световния пазар на кафе

Rss
19 Aug / 2015

АНАЛИЗ НА СЕДМИЦИ 27-31

От Lavazza са отправили оферта към Jacobs Douwe Egberts за бленда Carte Noire. С това си действие италианският производител се стреми да затвърди позициите си на френския пазар. Макар и да не е разкрита точната сума, се предполага, че тя ще бъде малко под 800 млн. евро. Carte Noire е създадена през 1978 г. и представлява една от най-популярните смеси във Франция – четвъртия най-голям пазар за кафе. 
Написано от: Marko Naumov Показвания: 8764 Коментари: 0
21 Jul / 2015

АНАЛИЗ НА СЕДМИЦИ 23-26

JAB Holding Co. продължава да разширява кофеиновата си империя след финализиране на споразумението за закупуване на Espresso House – най-голямата верига кафенета в Скандинавия. Поредното придобиване ще донесе на компанията 193 обекта в Швеция и Норвегия, както и годишен приход от $118 млн. Това действие е последната стъпка от страна JAB за консолидиране на бизнеса си с кафе. През 2013 г. холдингът закупи производителя на Douwe Egberts – D.E Master Blenders 1753 NV за 7,5 млрд. евро. Това де факто е и най-голямата сделка, която индустрията познава. Други придобивки са Peet’s Coffee & Tea и Caribou Coffee Co. Според съсобственика на JAB, Питър Харф, Espresso House се вписва перфектно в портфолиото, съставено от водещи производители и търговци на кафе по цял свят. Бъдещите планове включват разрастване на веригата в други държави от полуострова като Финландия например.  
Написано от: Marko Naumov Показвания: 8017 Коментари: 0
09 Jun / 2015

АНАЛИЗ НА СЕДМИЦИ 19-22

Освен на робуста, Виетнам е основен износител и на пипер. През последните 14 месеца кафето премина от бичи към мечи пазар и това принуди мнозина фермери от азиатската държава да започнат да отглеждат пипер като алтернативен източник на доходи. Това от своя страна може да окаже заплаха върху производството на робуста. Все повече земеделци започват да засяват пипер и според експерти това ще доведе до спад в отглеждането на кафе в дългосрочен план. Реформите от 80-те години на миналия век либерализираха достъпа на виетнамските фермери до глобалните пазари и те отговориха подобаващо, засаждайки от всичко по много. В рамките на две десетилетия, производството на робуста е нараснало 8 пъти. Продукцията на пипер пък се е увеличила с 36% през последните 5 години, а за същия период, цената на въпросната култура се е утроила. В момента в глобален план от Виетнам идват половината доставки на подправката. Други популярни култури в страната са ориз, чай и каучук.  Специалистите се обединяват около мнението, че нарасналото търсене на кафе в световен план, ще накара виетнамските земеделци да не се откажат напълно от суровината. Освен това, пиперът е по-уязвим към зарази, а и отглеждането му е свързано с повече разходи. Въпреки това, подправката започва да набира популярност сред фермерите и нараства броя на тези, които решават да опитат с нея.
 
Написано от: Marko Naumov Показвания: 9664 Коментари: 0
20 May / 2015

АНАЛИЗ НА СЕДМИЦИ 14-18

Кафе капсулите могат да се нарекат най-разрушителното явление в индустрията от появата на Starbucks в края на 80-те години на миналия век. Дори биха могли да бъдат най-голямото откритие от 1901 г. насам, когато Луиджи Бецера патентова еспресо машината. Понастоящем еднократните дози с кафе набират все по-голяма популярност като биват използвани от всеки четвърти американец и тотално променят начина, по който се консумират напитките. Все повече заведения започват да прибягват към тях. Капсулите оказват и интересно влияние върху американския пазар, като забавят ръста му. Това пък рефлектира върху продажбите във време, в което обилните запаси от суровината натискат цените надолу. Анализатори изчисляват, че през тази година пазарният ръст в САЩ и Канада ще падне от 4% на 1,8%. Те твърдят, че пазарът на кафе е изгубил най-добрия си приятел, а именно кухненската мивка. Производители се оплакват, че еднократните дози намаляват търсенето. Според местно проучване 27% от потребителите притежават машина за капсули у дома си, докато 12% възнамеряват в най-скоро време да се сдобият с такава. Към момента дозите представляват 12% от кафето, продадено от търговски вериги и други подобни обекти в САЩ, което обаче се равнява на 36% от общите продажби. Това се дължи на факта, че цената им на килограм излиза по-висока отколкото тази на зърната или мляното кафе. Същевременно тези продукти предизвикват критики от страна еколозите, тъй като не могат да бъдат рециклирани. Като цяло, експертите отчитат, че търсенето на кафе в Северна Америка намалява. Продажбите във всяка една от категориите продукти, с изключение на еднократните дози, намаляват. През последните две години процентът на американците, които пият кафе е паднал от 63 на 59. Намалялото търсене в най-големия световен консуматор на кафе съвпада с добрите изгледи за продукцията в Бразилия.
 
Написано от: Marko Naumov Показвания: 1948 Коментари: 0
02 Apr / 2015

АНАЛИЗ НА СЕДМИЦА 13

От април в третия най-голям производител на робуста в света, Индонезия, фермерите ще започнат да събират рекордна реколта. За тези положителни новини допринесоха и валежите през последните седмици. Продукцията се очаква да нарасне с 18% и да достигне 650 хил. тона. За справка, миналата година тя беше с около 100 хил. тона по-малко. По този начин ще се счупят рекордите от сезоните 2009-2010 и 2012-2013, когато производството наброяваше 630 хил. тона. Безпрецедентно голямата реколта сериозно ще допринесе за запасите с кафе в глобален мащаб, като същевременно, ще окаже натиск и върху цените. Проучване във Виетнам показва, че рекордно ще нарасне и реколтата във водещия производител на сорт робуста. Позитивни са и перспективите за посевите в Бразилия. В световен план се очертава, че през 2015-2016 г. реколтата на кафе ще се увеличи със 7%, достигайки до 152,8 млн. чувала. По този начин, дефицитът ще се свие до 1,4 млн. чувала от 8,9 млн. през настоящата година. Въпреки благоприятните климатични условия в последно време, кафените дръвчета в Индонезия все още се нуждаят от възстановяване след слабата реколта през сезон 2014-2015 г. Тогава силните дъждове унищожиха много от черешките, най-вече в района на Южна Суматра. Порои ще продължат да се изсипват в Суматра и Джава през следващите дни, като по-силните постепенно ще се изместват към остров Сулавеси. Продължава да има недостиг на влага в Северна Суматра за сметка на други области. Основните производители на робуста са провинциите Лампунг, Бенгкулу и Южна Суматра. Районът, също така известен като „Златния триъгълник”, съставлява 75% от производството в страната. Арабика пък се отглежда основно в Северна Суматра и Джава, от където излизат 16% от реколтата на кафе.

 
Написано от: Marko Naumov Показвания: 2377 Коментари: 0
26 Mar / 2015

АНАЛИЗ НА СЕДМИЦА 10-12

Пороите, които се изсипаха в Бразилия през последния месец, спомагат за достигането на адекватно ниво на влажност в повечето стопански райони и възстановяват местната почва, която пострада тежко от сушата през 2014 г. Валежите принудиха хедж фондовете да изтеглят до рекордна степен (за последната една година) залозите си за ръст в цената на кафето. След като през 2014 г. сухият период в Бразилия доведе до двойно увеличение в стойностите на кафе фючърсите, сега те поевтиняват за шести месец поред. Световните запаси в края на септември се очертава да бъдат с 14% повече спрямо предварителните прогнози. Според анализатори дъждовната картина изцяло променя траекторията на развитие на пазара на кафето. Предлагането остава на нормални нива и при нарастване на производството не би имало никакви поводи за безпокойство. През февруари цените на арабика фючърсите се сринаха с 13%, което представлява най-сериозният спад от май 2014 г. насам.

 
Написано от: Marko Naumov Показвания: 2734 Коментари: 0