АНАЛИЗ НА СЕДМИЦИ 19-22

Освен на робуста, Виетнам е основен износител и на пипер. През последните 14 месеца кафето премина от бичи към мечи пазар и това принуди мнозина фермери от азиатската държава да започнат да отглеждат пипер като алтернативен източник на доходи. Това от своя страна може да окаже заплаха върху производството на робуста. Все повече земеделци започват да засяват пипер и според експерти това ще доведе до спад в отглеждането на кафе в дългосрочен план. Реформите от 80-те години на миналия век либерализираха достъпа на виетнамските фермери до глобалните пазари и те отговориха подобаващо, засаждайки от всичко по много. В рамките на две десетилетия, производството на робуста е нараснало 8 пъти. Продукцията на пипер пък се е увеличила с 36% през последните 5 години, а за същия период, цената на въпросната култура се е утроила. В момента в глобален план от Виетнам идват половината доставки на подправката. Други популярни култури в страната са ориз, чай и каучук.  Специалистите се обединяват около мнението, че нарасналото търсене на кафе в световен план, ще накара виетнамските земеделци да не се откажат напълно от суровината. Освен това, пиперът е по-уязвим към зарази, а и отглеждането му е свързано с повече разходи. Въпреки това, подправката започва да набира популярност сред фермерите и нараства броя на тези, които решават да опитат с нея.
 
Новините от Виетнам продължават и с това, че количеството на непродадени запаси с робуста достига рекордни нива за последните 5 години. Причината естествено се корени в ниските цени и очакванията за увеличение. Производителите са складирали 42% от продукцията си към края на април, което е най-много от 2010 г. насам и доста над средните 27% за същия период. Заради сухия климат производството през следващата година се очаква да намалее с 4 на сто. Фермерите задържат продажбите заради падналата цена на кафето по световните борси. Те могат да си го позволят, заради ниските лихвени проценти по кредитите и натрупаните спестявания през последните години, както и печалбата, идваща от други култури като пипера например. Мнозина от тях преминават и към отглеждане на авокадо, дуриани, портокали и макадамия. В края на април непродадените запаси с кафе достигнаха 660 хил. тона, докато година по-рано са били едва 420 хил. Износът е намалял с 41% от началото на годината, най-ниското ниво от 2008 г. насам. Не бива да се подминават и проблемите със сухия климат в основните виетнамски провинции, където се отглежда робуста. Това принуди анализаторите да намалят прогнозите за размера на реколтата през следващата година от 1,8 млн. тона на 1,72 млн. Все пак се наблюдават положителни индикации по отношение на времето през последните седмици, което дава надежда, че щетите ще бъдат ограничени.

През месец май цената на сорт арабика пък върви стремглаво надолу, след появилите се информации за по-добра реколта в Бразилия и нараснали запаси. Очаква се в сезона, започващ от 1-ви октомври, производството да бъде 154,5 млн. чувала, което е с 1,7 млн. повече спрямо последните прогнози от февруари. Като цяло, предвижданията за увеличено предлагане оказват сериозен натиск върху цените на кафето.

След една седмица на синхрон, в периода между 4 и 8 май стойностите на двата сорта отново се разминават. Арабика фючърсите отново тръгват леко нагоре, докато робуста договорите маркират спад в четвърта поредна седмица. При вторите се забелязва забавяне на темпа на поевтиняване спрямо седмица 18, което дава основание да се предположи, че по-евтиният сорт би могъл да увеличи стойността си в течение на месеца. Такова е резюмираното положение при него:
 
  Средна стойност за седмица 19 Спрямо предишната седмица
Юли 2015 1758     0,8%↓
Септември 2015 1784     0,7%↓
 
За 19 –а седмица ситуацията при арабика договорите е следната:
 
 
 
Средна стойност за седмица 19 Спрямо предишната седмица
Юли 2015 2962     0,3%↑
Септември 2015 3022     0,3%↑
 
Търговската активност през първата седмица на май е малко по-слаба от стандартното. Долните две графики проследяват движението на цените през седмица 19 съответно на робуста и арабика договорите. 
През 20-а седмица се задълбочава разминаването в движението на цените на двата сорта. Робуста фючърсите губят от стойността си за пета поредна седмица, като темпът на спад остава плах и сходен на този от предходната седмица. Договорите с по-скъпия сорт отбелязват по-сериозно увеличение на цените си, като се продължава тенденцията на ръст. Положението при робуста договорите за седмица 20 е следното:
 
  Средна стойност за седмица 20 Спрямо предишната седмица
Юли 2015 1744     0,8%↓
Септември 2015 1769     0,8%↓
 
Така изглежда ситуацията при арабика фючърсите за същия период:
 
 
 
Средна стойност за седмица 20 Спрямо предишната седмица
Юли 2015 3042     2,7%↑
Септември 2015 3094     2,4%↑
 
През 20-а седмица търговската активност остава сравнително непроменена спрямо предходната и това не рефлектира особено върху цените и тяхната посока. Първата от долните две изображения показва движението в стойностите на робуста договорите между 11 и 15 май, докато втората се отнася за арабика фючърсите. 
През 21-а седмица, за първи път от края на април, двата сорта синхронизират посоката на цените си. Подобно на тогава, те губят от стойността си. За робуста договорите това означава, че влизат в режим на свободно падане, който вече продължава месец и половина. При арабика фючърсите се създава друга тенденция: две седмици на ръст, последвани от една на спад в цената. Любопитното е, че и двата сорта губят сериозен дял от стойността си, което води до регистрирането на рекордно ниски нива. По-долу е резюмето за робуста фючърсите:
 
  Средна стойност за седмица 21 Спрямо предишната седмица
Юли 2015 1626     6,8%↓
Септември 2015 1651     6,7%↓
 
Идентична е ситуацията при робуста договорите:
 
 
 
Средна стойност за седмица 21 Спрямо предишната седмица
Юли 2015 2793     8,2%↓
Септември 2015 2856     7,7%↓
 
Въпреки спада в цените, търговската активност през седмица 21 нараства, достигайки нива по-високи от стандартните. Рекордно ниските стойности дават основание да се приеме, че от тук нататък двата сорта единствено могат да поскъпват или в най-добрия случай да запазят настоящото положение. Долните две графики проследяват движението на цените на двата сорта в периода 18-22 май. 
Последната седмица на май е по-кратка, тъй като понеделник е почивен ден в Англия и САЩ и съответно борсите в Ню Йорк и Лондон са затворени. Това слабо се отразява на цените на двата сорта. Арабика договорите губят минимално от стойността си, докато робуста фючърсите отбелязват ръст. Макар и незначителен, той е достатъчен да се сложи край на поевтиняването на вторите, което продължи шест седмици. От своя страна, арабика договорите вървят надолу втора седмица поред, като това се случва за първи път от началото на март. Накратко положението при робуста договорите е следното:
 
  Средна стойност за седмица 22 Спрямо предишната седмица
Юли 2015 1632     0,4%↑
Септември 2015 1653     0,1%↑
 
Резюмирана ситуацията при арабика фючърсите изглежда така:
 
 
 
Средна стойност за седмица 22 Спрямо предишната седмица
Юли 2015 2775     0,6%↓
Септември 2015 2856     0,9%↓
 
Въпреки по-кратката работна седмица, търговската активност на стоковите борси в периода 25-29 май остава висока. Струва си да се отбележи, че допреди година, разликата между цените на двата сорта беше почти двойна, докато сега ножицата започва да се свива. В допълнение, стойностите от края на май са рекордно ниски, като вече максимално се доближават до нивата, отчетени в края на 2013 г. Задържи ли се това положение и през юни, тогава вече ще има предпоставки да се предположи, че цените могат да потънат и още. Към настоящия момент изглежда по-реалистично да се очаква слабо поскъпване и на двата сорта. Първата от долните четири графики проследява движението на стойностите на робуста фючърсите спрямо дните от седмица 22, докато втората разглежда средните цени на робуста договорите за юли 2015 г. през последните 5 седмици. Другите две изображения се отнасят до стойностите на арабика фючърсите.

 
Източници:
http://www.bloomberg.com
http://www.londonstockexchange.com
http://www.nyse.com
***
Marko Naumov
Import / Export Supervisor
 

   
ENCO VENDING Ltd.
4 Cherno more Str, 1186 Sofia, Bulgariа
website National phone line: 070017770
fax: (+359) 2 862 2525
We support Blagotvoritel Foundation
     

Tags:
Написано от: Marko Naumov Дата на създаване: 2015-06-09 Показвания: 9663 Коментари: 0

Остави коментар

Captcha